Wat Is De Beste Slaaphouding?

In welke slaaphouding rust je het beste uit? Lig je graag op je zij of draai je alle kanten op tijdens je slaap?

Het is een feit dat als je beter slaapt, je fitter en gezonder opstaat. Een positief gevolg daarvan is dat je overdag beter functioneert bij alles wat je doet. Of je nu een baan hebt waar je veel bij moet nadenken of waarbij je veel lichamelijke arbeid verricht.

Welke invloed heeft je slaaphouding op een goede slaap?

Hoe ontstaat je voorkeurs slaaphouding?

Waarom slaapt de één graag op zijn buik en de ander specifiek op de linker zij?

Welke slaaphouding is aangeboren

Een baby maakt enorme ontwikkelingen door. Van al deze indrukken word een baby erg moe. Daarom slaapt een baby ook veel meer dan een volwassene. Eén van deze ontwikkelingen is een voorkeurshouding qua slapen. Leg je een baby op de rug dan zie dat deze vaker met zijn hoofdje naar links of rechts draait.

We kunnen dus eigenlijk zeggen dat je voorkeursslaaphouding al vanaf je geboorte aanwezig is.

Van baby tot volwassenen

Als je kinderen hebt dan wil je natuurlijk dat ze een goed matras hebben. Maar is dat voor kinderen net zo belangrijk als voor een volwassen persoon? Het lichaam van een volwassen persoon heeft veel meer vorm, bredere schouders of een smalle taille. Daarom is de keus van een goed matras voor een volwassen persoon vele malen belangrijker.

Je ontwikkelt al vanaf baby af aan een voorkeurshouding. Wanneer je bijvoorbeeld graag op je buik ligt dan is de kans groot dat dit tot in je tiener jaren geen klachten geeft. Deze houding is haast niet meer af te leren.

Als volwassene is de kans heel groot dat je hier klachten van krijgt omdat je rug niet ondersteund wordt maar juist inzakt. Hierdoor kunnen je spieren s’ nachts niet ontspannen waardoor je sowieso al stijf en niet uitgerust wakker wordt.

In welke houding slaap jij?

Slaaphouding matras kopen

Waarom draait 90% van de stellen met de rug naar elkaar toe?

Je duikt met je partner het bed in. In de meeste gevallen -;) kruip je lekker tegen elkaar aan. Vrijen, heerlijk in elkaars armen liggen of lepeltje lepeltje weg dommelen. En dan? Je besluit toch om naar je eigen kant te gaan.

Maar waarom dan zo vaak met de rug naar elkaar toe? Hier zijn eigenlijk maar 2 redenen voor.

1. Je hebt je eigen slaap gewoontes gecreëerd om jezelf voor te bereiden om echt te gaan slapen. Bij 90 procent van alle mensen betekent dat dat je een voorkeurshouding aanneemt en die is meestal anders dan die van je partner. Om deze voorbereiding zo goed mogelijk te doen draai je weg van je partner en je partner zal hetzelfde doen. Hierdoor liggen de meeste stellen met de rug naar elkaar. Hoe is dat bij jou?

2. Een andere verklaring is dat het gewoon te warm wordt. Dus je zoekt een koelere plek in bed.

Welke slaaphoudingen zijn slecht?

Tijdens de slaap is er 1 ding heel belangrijk: je spieren moeten ontspannen.

Eigenlijk bestaat een slechte slaaphouding niet. We kunnen beter zeggen: de ene houding heeft meer nadelen dan de ander. Hieronder beschrijf ik de nadelen van de meest voorkomende slaaphoudingen. Degene met de minste nadelen zou dan automatisch ook de beste moeten zijn maar is dat dan ook echt zo?

Ik ben een buikslaper

Een buikslaper heeft verreweg de meeste kans op klachten. Dat betekent direct al dat je hoofd gedraaid ligt. Je ligt nooit met je gezicht recht naar beneden in het matras of kussen. Dus je draait je hoofd en dus je nekwervels. Oké leuk, maar is dat erg dan? Dat niet, maar doordat je je nek draait, span je spieren aan en dat is nu net hetgeen er niet moet gebeuren tijdens je slaap.

Het zwaarste gedeelte van je lichaam ( onderbuik/heup) zakt bij een normaal matras in. Bij een buikslaper is het resultaat een holle rug. Ook dit geeft de gehele nacht spierspanning. Je hersenen zijn de hele nacht druk met impulsen afgeven omdat dat je spieren juist moeten ontspannen. Maar ja, je ligt lekker te slapen met aangespannen spieren.

Conclusie: Slaap je op je buik, dan rust je lijf het minst uit.

Tip: heb je lichamelijke klachten maar kan je het buikslapen niet afleren? Slaap dat in elk geval al zonder hoofdkussen en leg een rolkussen onder je matras ter hoogte van je navel, hierdoor zakt je rug minder ver door.

Kies sowieso voor een wat steviger matras.

Ik slaap op mijn rechter zij

Herken je dat? Je ligt op je rechterzij en krijgt last van het eten of maagzuur. Studies wijzen uit dat het slapen op je rechter zij vanwege gezondheid redenen niet optimaal is. Volgens darm/maagspecialisten zou het beter zijn om op je linkerzij te slapen. Eten kan makkelijker verteren en de kans op brandend maagzuur sluit je hiermee uit.

Een zijslaper heeft ook wat meer drukpunten. Vaak is de schouder breder dan je taille of een heup dat breder is dan bij je taille. Ieder lichaam is anders en al helemaal tussen man en vrouw zit een enorm verschil.

slaaphouding en lichaamsbouw Dawn Sleeping aanpasbaar matras kopen

Ik slaap op mijn linker zij

Deze slaaphouding is één van de beste, geen kans op maag of darm klachten. Deze liggen dan namelijk op hun oorspronkelijke plek. Ook de Oosterse geneeskunde “Ayurveda” prijst deze houding aan. Slaap je op je linker zij dan kan je lichaam het beste gif- en afvalstoffen verwerken. Hier zorgt het lymfesysteem voor. En dit zit aan de linker zijde van je lichaam. Deze functioneert nu eenmaal het beste als je op deze zij slaapt.

Zorg er wel altijd voor dat je de beste ondersteuning krijgt als je op je zij slaapt. Net als op je rechter zij slapen moet ook hier je schouder en heup weg kunnen in het matras om zo de juiste ondersteuning te krijgen in je lende.

Ik slaap op mijn rug

Dit is verre weg de beste slaaphouding. Het lichaam kan op deze manier maximaal ontspannen en herstellen. Ook hier is het weer belangrijk dat je je matras afstemt op je slaaphouding.

Vooral niet te zacht, je hebt in deze houding minder uitstekende delen dus minder drukpunten.

Wat hebben hersenactiviteiten te maken met je slaaphouding?

Slapen is niks anders dan hersenengolven die naar een lagere frequentie gaan. Als je slaapt sta je alles behalve uit. Onze hersenen staan altijd aan. Afhankelijk van hoe diep je slaapt zijn er meer of minder activiteiten. Als je heel diep slaapt zullen ze minder actief zijn.

Tijdens de slaap is er 1 ding heel belangrijk: je spieren moeten ontspannen en herstellen. Dat weet je lichaam en dat zullen je hersenen tijdens je slaap ook in de gaten houden. Maar wat als je nu in een verkeerde houding slaapt? Je spieren zullen dan nooit goed kunnen ontspannen. Je krijgt impulsen vanuit je hersenen dat je in een houding moet gaan liggen waarbij je spieren wel kunnen ontspannen. Je gaat dus draaien naar een andere houding.

Gebeurt dit te vaak of zelfs de hele nacht door dan kun je wel raden wat er gebeurd. Je bent druk geweest in je slaap waardoor je niet uitgerust en fit opstaat.

Voorbeeld: Je ligt op je buik en hebt daardoor je nek gedraaid. De spieren in je nek liggen alles behalve ontspannen. Hierdoor geven je hersenen continue impulsen af dat de spieren in je nek moeten ontspannen. Ze zijn dus extra druk waardoor je minder goed uitrust.

Slaaphouding belangrijk bij het uitzoeken van je nieuwe matras

Je nieuwe matras in een winkel kopen.

Als je besluit om je te laten adviseren in een winkel dan zal de verkoper niet alleen naar je postuur kijken maar je ook altijd moeten vragen wat je slaaphouding is.

Ben je een rug of buik slaper dan moet je over het algemeen was steviger liggen om een goede ondersteuning te krijgen. Lig je graag op je linker of rechter zij dan is de stevigheid afhankelijk van je postuur. Iemand van 1.92 cm en 80 kilo heeft namelijk een andere ondersteuning nog dan iemand van ook 80 kilo en die 1.59 cm is. Als je uitstekende delen, schouder en/of heup, maar ruimte krijgen in het matras.

Online een matras kopen

Een snelle en makkelijk manier om een matras te kopen. Helaas is het vanwege de huidige corona maatregelen niet mogelijk om naar een winkel te gaan. Hoe maak ik dan een juiste keuze in het web van de online aanbieders? Stel jezelf dan zeker de volgende vragen:

  • Kan ik proefslapen? Minimaal 100 dagen
  • kan ik persoonlijk advies krijgen?
  • Als het matras niet bevalt krijg ik dan mijn geld terug?
  • Wordt het matras dan weer gratis bij mij opgehaald?
  • Is het matras naar hardheid in te stellen? one size fits all bestaat niet omdat ieder lichaam een andere ondersteuning nodig heeft.
  • Wordt mijn nieuwe matras ingesteld door een specialist of moet ik dat zelf doen?
  • Wordt mijn nieuwe matras in een kleine doos geleverd? Je nieuwe matras wordt dan met 150.000 kilo plat gedrukt om in een klein doosje te passen. Liever niet dus!
  • Heeft mijn nieuwe matras minimaal 7 comfort zones?
Slapen met de juiste ondersteuning dawn sleeping aanpasbare matras
7 comfortzone matras kern

Beste slaaphouding

De beste slaaphouding is op je rug of linkerzij. Maar alles draait om hoe fit jij weer opstaat. Al zou jij op je buik slapen en super fit opstaan! Dan is dat voor jou de beste slaaphouding. Een goed matras kan jou daarbij helpen welk postuur je ook hebt.

Wil jij een passend advies of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag.

Bronnen:
Jaap Lancee

Foto’s:
Hand drawn vector created by pikisuperstar – www.freepik.com
Person vector created by pikisuperstar – www.freepik.com
People photo created by mdjaff – www.freepik.com

Winkelwagen
Scroll naar boven