Beste slaaphouding
Alex Damminga
7 min

Wat Is De Beste Slaaphouding Voor Een Goede Nachtrust?

7 min

De beste slaaphouding kan helpen om nekpijn en rugpijn te voorkomen. Jouw slaaphouding bepaalt voor een grote gedeelte jouw nachtrust. Maar wat is dan de beste slaaphouding? Ontdek in dit artikel wat de beste houding is om in te slapen.

Of je nu een rugslaper, zijslaper of buikslaper bent, elke slaaphouding heeft zijn voor- en nadelen. De juiste slaaphouding kan helpen bij het verlichten van pijn, het voorkomen van snurken en het verminderen van andere slaapproblemen.

Ontdek wat de verschillende slaaphoudingen zijn en wat de voordelen en nadelen van bepaalde slaaphoudingen zijn.

Waarom slaaphouding en goed slapen belangrijk zijn?

Een goede nachtrust is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. We hebben allemaal wel eens ervaren hoe het voelt om een slechte nacht te hebben gehad. We zijn dan moe, prikkelbaar en kunnen ons niet concentreren. Eén op de vijf Nederlanders slaapt slecht.

Wist je dat de positie waarin je slaapt, je slaaphouding, ook invloed kan hebben op de kwaliteit van je slaap?

Welke verschillende slaaphoudingen zijn er en welk effect hebben zij op het lichaam?

Er zijn over het algemeen drie veelvoorkomende slaapposities:

  1. rugslaper
  2. zijslaper
  3.  buikslaper

Welke slaaphoudingen zijn slecht?

Elke slaaphouding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Veel mensen slapen gedurende nacht ook in verschillende posities. Tijdens de slaap is er 1 ding belangrijk: je spieren moeten ontspannen.

Eigenlijk bestaat een slechte slaaphouding niet. We kunnen beter zeggen: de ene houding heeft meer nadelen dan de ander. Hieronder beschrijf ik de voor en nadelen van de meest voorkomende slaaphoudingen. Degene met de minste nadelen zou dan automatisch ook de beste moeten zijn maar is dat dan ook echt zo?

De Voordelen en Nadelen van Slapen op je Rug

Dit is verre weg de beste slaaphouding. Het lichaam kan op deze manier maximaal ontspannen en herstellen. Ook hier is het weer belangrijk dat je je matras afstemt op je slaaphouding. Vooral niet te zacht, je hebt in deze houding minder uitstekende delen dus minder drukpunten.

Slapen op je rug wordt dus vaak gezien als de beste slaappositie voor een goede nachtrust. Het kan helpen om rug- en nekpijn te verminderen, omdat je wervelkolom in een neutrale positie wordt gehouden.

Er zijn ook nadelen verbonden aan het slapen op je rug. Mensen die snurken, kunnen merken dat hun snurkgedrag verergert wanneer ze op hun rug liggen. Misschien heb je het zelf ook wel eens ervaren dat wanneer je op je rug ligt je wakker schrikt van je eigen gesnurk. Het slapen op je rug kan de symptomen van slaapapneu verergeren, omdat de tong gemakkelijk de luchtweg kan blokkeren.


De Voor- en Nadelen van Slapen op je Zij

Veel mensen geven de voorkeur aan slapen op hun zij, omdat het comfortabel is en de natuurlijke kromming van de wervelkolom volgt. Slapen op je zij kan ook helpen om snurken te verminderen en de ademhaling te vergemakkelijken, vooral voor mensen met slaapapneu.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan deze slaappositie. Slapen op je zij kan druk uitoefenen op je schouders en heupen, waardoor pijn en ongemak kunnen ontstaan.


5 tips om nekklachten bij slapen te voorkomen



Ik slaap op mijn rechter zij

Herken je dat? Je ligt op je rechterzij en krijgt last van het eten of maagzuur. Studies wijzen uit dat het slapen op je rechter zij vanwege gezondheidsredenen niet optimaal is. Volgens darm/maagspecialisten zou het beter zijn om op je linkerzij te slapen. Eten kan makkelijker verteren en de kans op brandend maagzuur sluit je hiermee uit.

Een zijslaper heeft ook wat meer drukpunten. Vaak is de schouder breder dan je taille of een heup dat breder is dan bij je taille. Ieder lichaam is anders en al helemaal tussen man en vrouw zit een enorm verschil.

ontdek wat de beste slaaphouding is


Ik slaap op mijn linker zij

Deze slaaphouding is één van de beste, geen kans op maag of darm klachten. Deze liggen dan namelijk op hun oorspronkelijke plek. Ook de Oosterse geneeskunde  "Ayurveda" prijst deze houding aan. Slaap je op je linker zij dan kan je lichaam het beste gif- en afvalstoffen verwerken. Hier zorgt het lymfesysteem voor. En dit zit aan de linker zijde van je lichaam. Deze functioneert nu eenmaal het beste als je op deze zij slaapt.

Zorg er wel altijd voor dat je de beste ondersteuning krijgt als je op je zij slaapt. Net als op je rechter zij slapen moet ook hier je schouder en heup weg kunnen in het matras om zo de juiste ondersteuning te krijgen in je lende.

Hiervoor is het Dawn Sleeping matras de oplossing. Het matras is in hardheid in te stellen en heeft een speciale zone waardoor de schouders ruimte krijgen. Ook de juiste  hoogte van het kussen is hiervoor belangrijk.

De Voor- en Nadelen van Slapen op je Buik

Slapen op je buik is over het algemeen niet de aanbevolen slaappositie, omdat het je nek en rug kan belasten. Het kan ook leiden tot pijn en stijfheid in de ochtend. Ook kan het slapen op je buik de ademhaling bemoeilijken, vooral als je je gezicht in je kussen begraaft.

Er zijn ook enkele voordelen verbonden aan het slapen op je buik. Het kan bijvoorbeeld helpen om snurken te verminderen, omdat je luchtweg open blijft. Bovendien kan het je spijsvertering verbeteren, omdat het de druk op je maag verlicht.

Een buikslaper heeft verreweg de meeste kans op klachten. Dat betekent direct al dat je hoofd gedraaid ligt. Je ligt nooit met je gezicht recht naar beneden in het matras of kussen. Dus je draait je hoofd en dus je nekwervels. Oké leuk, maar is dat erg dan? Dat niet, maar doordat je je nek draait, span je spieren aan en dat is nu net hetgeen er niet moet gebeuren tijdens je slaap.

buikslapen is niet de beste slaaphouding


Het zwaarste gedeelte van je lichaam ( onderbuik/heup) zakt bij een normaal matras in. Bij een buikslaper is het resultaat een holle rug. Ook dit geeft de gehele nacht spierspanning. Je hersenen zijn de hele nacht druk met impulsen afgeven omdat dat je spieren juist moeten ontspannen. Maar ja, je ligt lekker te slapen met aangespannen spieren.

Conclusie: Slaap je op je buik, dan rust je lijf het minst uit.

Tip: heb je lichamelijke klachten maar kan je het buikslapen niet afleren? Slaap dat in elk geval al zonder hoofdkussen en leg een rolkussen onder je matras ter hoogte van je navel, hierdoor zakt je rug minder ver door.

Kies sowieso voor een wat steviger matras.

Hoe ontstaat je voorkeurs slaaphouding?

Waarom slaapt de één graag op zijn buik en de ander specifiek op de linker zij?

Welke slaaphouding is aangeboren

Een baby maakt enorme ontwikkelingen door. Van al deze indrukken word een baby erg moe. Daarom slaapt een baby ook veel meer dan een volwassene. Eén van deze ontwikkelingen is een voorkeurshouding qua slapen. Leg je een baby op de rug dan zie dat deze vaker met zijn hoofdje naar links of rechts draait. We kunnen dus eigenlijk zeggen dat je voorkeursslaaphouding al vanaf je geboorte aanwezig is.

Van baby tot volwassenen

Als je kinderen hebt dan wil je natuurlijk dat ze een goed matras hebben. Maar is dat voor kinderen net zo belangrijk als voor een volwassen persoon? Het lichaam van een volwassen persoon heeft veel meer vorm, bredere schouders of een smalle taille. Daarom is de keus van een goed matras voor een volwassen persoon vele malen belangrijker.

Je ontwikkelt al vanaf baby af aan een voorkeurshouding. Wanneer je bijvoorbeeld graag op je buik ligt dan is de kans groot dat dit tot in je tiener jaren geen klachten geeft. Deze houding is haast niet meer af te leren.

Als volwassene is de kans heel groot dat je hier klachten van krijgt omdat je rug niet ondersteund wordt maar juist inzakt. Hierdoor kunnen je spieren s' nachts niet ontspannen waardoor je sowieso al stijf en niet uitgerust wakker wordt.

Waarom draait 90% van de stellen met de rug naar elkaar toe?

Je duikt met je partner het bed in. In de meeste gevallen -;) kruip je lekker tegen elkaar aan. Vrijen, heerlijk in elkaars armen liggen of lepeltje lepeltje weg dommelen. En dan? Je besluit toch om naar je eigen kant te gaan.

Maar waarom dan zo vaak met de rug naar elkaar toe? Hier zijn eigenlijk maar 2 redenen voor.

1. Je hebt je eigen slaap gewoontes gecreëerd om jezelf voor te bereiden om echt te gaan slapen. Bij 90 procent van alle mensen betekent dat dat je een voorkeurshouding aanneemt en die is meestal anders dan die van je partner. Om deze voorbereiding zo goed mogelijk te doen draai je weg van je partner en je partner zal hetzelfde doen. Hierdoor liggen de meeste stellen met de rug naar elkaar. Hoe is dat bij jou?

2. Een andere verklaring is dat het gewoon te warm wordt. Dus je zoekt een koelere plek in bed.

Hoe bepaal je de Beste Slaappositie voor jou

We hebben nu 3 slaaphoudingen besproken en de voor- en nadelen aangegeven. Maar welke slaappositie is nu de beste voor jou?

Duidelijk is dat het slapen op de buik meestal wordt afgeraden.

Het antwoord op de vraag wat voor jou de beste slaaphouding is hangt van verschillende factoren af zoals bijvoorbeeld jouw persoonlijke voorkeur en eventuele gezondheidsproblemen.

Een goede manier om te bepalen welke slaappositie het beste voor jou is, is door te experimenteren. Probeer verschillende posities uit en let op hoe je je voelt als je wakker wordt. Merk je dat je minder pijn en stijfheid ervaart wanneer je op je zij slaapt? Of voel je je juist meer uitgerust als je op je rug slaapt?

Conclusie: De beste slaaphouding vinden voor een rustgevende nachtrust

Het vinden van de beste slaaphouding is een persoonlijke zoektocht. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te experimenteren met verschillende slaaphoudingen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Als je last hebt van specifieke gezondheidsproblemen, kan het raadplegen van een fysiotherapeut of een slaapspecialist nuttig zijn. Zij kunnen je advies geven over de juiste slaaphouding en eventuele aanpassingen aan je slaapomgeving suggereren, zoals het gebruik van een speciaal kussen of matras.

Kortom, het vinden van de beste slaaphouding voor een goede nachtrust is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn. Neem de tijd om te experimenteren en te ontdekken welke slaaphouding het beste werkt voor jou. Met de juiste slaaphouding kun je elke ochtend uitgerust wakker worden en klaar zijn voor een nieuwe dag.

Wil jij een passend advies of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag.

Reacties