maat kussen voor een perfecte nachtrust
Alex Damminga
5 min

Welke Maat Kussen?

5 min

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Naast een comfortabele matras speelt ook het kussen een cruciale rol. Maar wist je dat de maat van je kussen een grote impact kan hebben op de kwaliteit van je slaap? In deze blog bespreken we de verschillende kussenmaten, de factoren die je keuze bepalen, en geven we tips om de perfecte maat voor jou te vinden.


Perfecte maat kussen: Slapen als een roos

Kussens zijn er in verschillende vormen en maten, maar in Nederland is de standaard afmeting 60x70 cm. Dit formaat past perfect in de standaard Nederlandse kussenslopen en is ideaal voor de meeste bedden en slapers. Het biedt voldoende ondersteuning en comfort, ongeacht of je een rug-, zij- of buikslaper bent.

Of je nu op zoek bent naar een nieuw kussen voor jezelf of voor een gastenkamer, het is belangrijk om te weten welke maat het beste past bij jouw behoeften. Lees verder voor meer informatie over de standaardmaten en waar je op moet letten bij het kiezen van een kussen.

Standaard maat van een kussen

Kussens komen in verschillende vormen en maten, maar in Nederland is de standaard kussenmaat 60x70 cm. Deze maat past perfect in standaard Nederlandse kussenslopen en is ideaal voor de meeste bedden en slapers. Het biedt voldoende ondersteuning en comfort, ongeacht of je een rug-, zij- of buikslaper bent.

Hoofdkussen nekklachtenHoofdkussen nekklachten

Wat is de maat van een kussensloop?

In Nederland is de maat van een hoofdkussen dus 60x70 cm. Wanneer je een mooi dekbedovertrek koopt dan ontvang je hierbij meestal ook een bijpassend kussensloop. Dit kussensloop heeft de maat van 60x70 cm, de standaard maat in Nederland.

Veelvoorkomende kussenmaten in Nederland

Hoewel de standaard kussenmaat in Nederland 60x70 cm is, zijn er ook andere gangbare maten die je kunt overwegen. Deze omvatten 50x60 cm en 40x60 cm. Deze maten zijn vaak geschikt voor wie een kleiner kussen prefereert of voor wie een kleiner bed heeft. Het is belangrijk om bij het kiezen van een kussenmaat rekening te houden met je persoonlijke voorkeur en de grootte van je bed.

Wat zijn de kussenmaten in het buitenland?

In Nederland zijn er twee standaardmaten voor hoofdkussens:

 • 60 x 70 cm: Dit is de meest gangbare maat, geschikt voor de meeste mensen.
 • 50 x 70 cm: Deze maat is iets kleiner en ideaal voor mensen met een smaller lichaam of die op hun zij slapen.

De standaard maat van een kussen verschilt behoorlijk per land. Onderstaand een overzicht van de standaard kussenmaten in de diverse landen:

 • België 60x60 cm
 • Duitsland 40x80 cm of 80x80 cm
 • Groot-Brittannië 50x75 cm
 • Frankrijk 65x65 cm
 • Italië 50x80 cm
 • Spanje: 40x70cm of 40x80cm

Hoe lang gaat je hoofdkussen mee?

Een goed hoofdkussen essentieel is voor een optimale nachtrust. Maar wist je dat de levensduur van een kussen beperkt is? Na verloop van tijd verliest het zijn veerkracht en ondersteuning, wat kan leiden tot nek- en schouderklachten.

De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen is 2 tot 3 jaar. Dit hangt af van het materiaal en hoe intensief je het kussen gebruikt.

Tijd voor een nieuw kussen? Bekijk dan het Dawn Sleeping aanpasbare hoofdkussen.


Onderhoud en verzorging van je standaard kussen

Om je standaard kussen in goede staat te houden, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden en te verzorgen. Was de kussensloop regelmatig volgens de instructies van de fabrikant om vuil en bacteriën te verwijderen. Controleer ook regelmatig de vulling van het kussen en vervang het indien nodig. Het is ook een goed idee om het kussen regelmatig op te schudden om de vulling gelijkmatig te verdelen en klonten te voorkomen. Door je kussen goed te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat het zijn vorm en ondersteuning behoudt.

3 Tips om op een perfect kussen te slapen:

 1. Vervang je kussen elke 2 tot 3 jaar
 2. Was je kussen regelmatig volgens de instructies van de leverancier
 3. Gebruik een molton kussensloop om je kussen te beschermen tegen vuil en huisstofmijt

Voordelen van het gebruik van een standaard kussenmaat

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een standaard kussenmaat. Ten eerste zijn standaard kussenslopen gemakkelijk verkrijgbaar en passen ze perfect bij de standaard kussenmaat. Dit maakt het gemakkelijk om je kussensloop regelmatig te vervangen of te wassen. Bovendien biedt een standaard kussenmaat voldoende ruimte en ondersteuning, ongeacht je slaaphouding. Dit zorgt voor een comfortabele en gezonde nachtrust.

Hoe meet je de maat van je kussen?

Om de maat van je kussen te meten, heb je een meetlint nodig. Leg het kussen plat op een oppervlak en meet de lengte en breedte. Voor een standaard kussenmaat in Nederland zou je een afmeting van 60x70 cm moeten vinden. Zorg ervoor dat je het meetlint strak trekt om nauwkeurige metingen te krijgen. Als je een kussenhoes hebt, meet dan ook de afmetingen van de hoes om ervoor te zorgen dat je nieuwe kussen hierin past.

Tips voor het kiezen van de juiste kussenmaat voor jouw behoeften

Bij het kiezen van de juiste kussenmaat zijn er enkele tips die je kunt volgen. Ten eerste moet je rekening houden met je slaapgewoonten. Als je vaak van slaaphouding wisselt, kan een standaard kussenmaat de beste keuze zijn, omdat deze geschikt is voor alle slaapposities. Daarnaast moet je rekening houden met de grootte van je bed en de ruimte die je nodig hebt om comfortabel te slapen.
Slaaphouding en de kussenmaat

De juiste kussenmaat kan variëren afhankelijk van je slaaphouding. Voor rugslapers wordt meestal een medium tot groot kussen aanbevolen om voldoende nek- en hoofdondersteuning te bieden. Slapers op de rug hebben baat bij een kussen dat de nek goed ondersteunt. Kies voor een kussen met een medium tot hoge vulling.

Voor zijslapers is een iets groter kussen vaak het beste, omdat dit helpt om de ruimte tussen het hoofd en de schouders op te vullen. Hebben een voller kussen nodig dat de ruimte tussen oor en schouder opvult. Kies voor een hoog kussen met een stevige vulling.

Buikslapers hebben doorgaans een dunner kussen nodig om te voorkomen dat de nek in een onnatuurlijke positie buigt. Het is belangrijk om de juiste kussenmaat te kiezen om een goede uitlijning van de wervelkolom tijdens het slapen. Buikslapen wordt door ergonomen afgeraden. Buikslapers hebben doorgaans een dun kussen nodig dat de nek in een neutrale positie houdt. Kies voor een laag kussen met een zachte vulling.

Voordelen van een goed kussen

Voordelen ven een kussen aangepast naar jouw persoonlijke voorkeuren:

 1. Verbetert de slaaphouding
 2. Ondersteunt de nek en wervelkolom
 3. Vermindert nek- en schouderklachten
 4. Verbetert de doorbloeding
 5. Zorgt voor een betere nachtrust

Conclusie: De perfecte standaard kussenmaat vinden voor een goede nachtrust

De maat van je kussen is een belangrijke factor voor een optimale nachtrust. Door de juiste maat te kiezen, kun je nek- en schouderklachten voorkomen en je slaapkwaliteit verbeteren. Neem de tijd om de perfecte maat voor jou te vinden, en geniet van een heerlijke nachtrust!

Bekijk nu het Dawn Sleeping hoofdkussen. De maat van het kussen is 60x70 cm en is makkelijk in hoogte en hardheid aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeur.

Reacties